Εάν ακολουθήσω και εγώ την πεπατημένη, θα αρχίσω αυτό το άρθρο λέγοντας ότι οι καρδιοπάθειες αποτελούν και στην Κύπρο την πρώτη αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι «μακράν η πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο» και «ένας στους δύο πεθαίνει από καρδιά». Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Κάθε φορά που οργανώνεται κάποια «εβδομάδα καρδιάς» ή άλλες δραστηριότητες από τους διάφορους οργανωμένους φορείς, τονίζεται από τα αρμόδια χείλη, η ανάγκη της πρόληψης. Η στεφανιαία νόσος είναι 90% προβλέψιμη και 80% προλήψιμη λένε οι ειδικοί. Και έχουν βέβαια απόλυτο δίκαιο. Παραμένει όμως αναμφισβήτητο γεγονός ότι λέμε κάθε χρόνο τα ίδια και η πρόβλεψη και η πρόληψη παραμένουν απλώς στα ευχολόγια.
Με το παρόν κείμενο θα προσπαθήσω να θέσω κάποιους προβληματισμούς, πέρα από τα συνήθη πλαίσια.
Εδώ και 70 χρόνια οι επιστήμονες διεθνώς αναζητούν την αιτία της αθηρωμάτωσης. Γιατί αναπτύσσονται αθηρωματικές πλάκες στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ή, τουλάχιστον δεν υπάρχει «επίσημα» αποδεκτή εξήγηση, για την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες του πιο πολύτιμου οργάνου του ανθρώπινου σώματος. Θεωρείται, αόριστα, σαν αιτία της αθηρωμάτωσης η αυξημένη χοληστερίνη και, επίσης αόριστα, θεωρείται σαν αιτία της χοληστερίνης η κακή μας διατροφή. Εμπλέκουμε σε όλα αυτά το κάπνισμα, την καθιστική ζωή, το άγχος και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Δυστυχώς πολύ πιο ευχαριστημένοι από όλους εμάς, είναι οι διευθυντές των φαρμακευτικών εταιρειών που κατασκευάζουν στατίνες.
Οι στατίνες είναι τα χημικά φάρμακα, τα οποία έχουν την ικανότητα να ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Όλη η διεθνής επιστημονική διαμάχη και αναζήτηση για τις αιτίες πίσω από ένα έμφραγμα, καταλήγει σε μια σιωπηρή αποδοχή των επιταγών των πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών, που καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και επιτάσσουν ότι: για τα εμφράγματα φταίει η χοληστερίνη και επομένως το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γράφουμε συνταγές για στατίνες (και να γεμίζουμε με δισεκατομμύρια τα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών).
Οι στατίνες είναι πράγματι φάρμακα που κατεβάζουν τις τιμές της χοληστερίνης στο αίμα των ανθρώπων, διότι είναι χημικές ουσίες, με πολλές παρενέργειες, που εμποδίζουν το συκώτι να παράγει χοληστερίνη. Από τη στιγμή που με τις στατίνες δημιουργούμε ένα χημικό φραγμό και το συκώτι δεν παράγει χοληστερίνη ή παράγει σε μειωμένες ποσότητες, είναι φυσικό και αναμενόμενο, η χοληστερίνη να υποχωρήσει από 300 σε 200. Αλλά ποιες είναι τελικά οι παρατηρήσεις των καρδιολόγων; Οι καρδιολόγοι διαπιστώνουν με ανησυχία, ότι οι άνθρωποι που είχαν ψηλή χοληστερίνη, π.χ 300 καιπαίρνουν για χρόνια στατίνες, σταθεροποιώντας τη χοληστερίνη τους στο 190 ή στο 200,συνεχίζουν να είναι ευάλωτοι και εμφανίζουν περαιτέρω αποφράξεις στεφανιαίων αρτηριών και εμφράγματα, παρά τα χαμηλά επίπεδα της χοληστερίνης. Ακόμα και οι εμφραγματίες που κάνουν bypass με φλεβικά μοσχεύματα, προειδοποιούνται από τους ειδικούς ότι σε λίγα χρόνια μπορεί και αυτά τα νέα και γερά αγγεία να κλείσουν λόγω αθηρωμάτωσης. Γιατί αποφράσσονται και αυτά τα αγγεία, αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι παίρνουνστατίνες και το επίπεδο της χοληστερίνης τους είναι κάτω από 200;
Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση που να ξεκαθαρίζει ότι για το έμφραγμα φταίει η ψηλή χοληστερίνη. Μπορεί όλοι οι εμφραγματίες να έχουν ψηλή χοληστερίνη αλλά δεν αρκεί να χαμηλώσουμε τα επίπεδα χοληστερίνης για να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο. Κάθε πρωί, πριν να ανατείλει ο ήλιος, λαλούν οι πετεινοί. Δεν μπορεί όμως κανένας να ισχυριστεί ότι ο ήλιος ανατέλλει επειδή λαλούν οι πετεινοί. Επειδή όλοι οι εμφραγματίες έχουν ψηλή χοληστερίνη, δεν σημαίνει ότι η αιτία του εμφράγματος είναι η ψηλή χοληστερίνη. Αν ίσχυε αυτό θα πανηγυρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια, αφού με την ανακάλυψη των στατινών, η ανθρωπότητα θα έλυνε ουσιαστικά το πρόβλημα. Όποιος ανέβαζε χοληστερίνη θα έπαιρνε στατίνες και δεν θα διέτρεχε κανέναν κίνδυνο. Ποια θα ήταν η εικόνα των στατιστικών για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά σε μια τέτοια περίπτωση; Αφού οι στατίνες χρησιμοποιούνται εδώ και είκοσι χρόνια, θα έπρεπε τώρα να μας παρουσιάζουν οι αρμόδιοι, με ενθουσιασμό, τις στατιστικές καμπύλες, που θα έδειχναν την, μέχρις εξαφανίσεως, φθίνουσα πορεία των εμφραγμάτων και των θανάτων από εμφράγματα. Αντ’ αυτού, τι ακούμε αυτές τις μέρες; Τα εμφράγματα είναι η κύρια αιτία θανάτου!Προφανώς υπάρχει και αυξητική τάση στους θανάτους, γιατί αν υπήρχε μείωση, θα υπήρχαν και οι ανάλογοι πανηγυρισμοί. Άρα λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος των αντί-χοληστερινικών φαρμάκων; Γιατί ο ιατρικός κόσμος επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρείες να τον οδηγούν σε λανθασμένα μονοπάτια;
Οι στατίνες δεν έλυσαν ούτε και θα λύσουν το πρόβλημα της αυξημένης χοληστερίνης και της επακόλουθης αθηρωμάτωσης. Επιπλέον, όπως και όλα τα χημικά φάρμακα, έχουν σημαντικές παρενέργειες, που τις βιώνουν βέβαια καθημερινά όσοι παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας New York Times,του Ιανουαρίου του 2008, όπου αποκαλύπτονταν έρευνες, που τεκμηρίωναν ότι: όσοι έπαιρναν στατίνες είχαν διπλάσια εμφράγματα από όσους δεν έπαιρναν.
Την κύρια ευθύνη για την αλλαγή πλεύσης στα θέματα των καρδιοπαθειών την έχουμε εμείς οι γιατροί. Θα πρέπει να κατανοήσουμε το πρόβλημα, να ενημερωθούμε για τις λύσεις που υπάρχουν και να πράξουμε αναλόγως. Η αιτία της αθηρωμάτωσης έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί εδώ και πολλά χρόνια και η ανάλογη θεραπεία υπάρχει ενώπιον της ανθρωπότητας. Με απλά λόγια: Οι επιστημονικά τεκμηριωμένες φυσικές θεραπευτικές προσεγγίσεις στο θέμα της αθηρωμάτωσης υπάρχουν εδώ και χρόνια και χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη ευεργετηθεί από αυτές.Οι φαρμακευτικές εταιρείες που, μέχρι σήμερα, καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, εμποδίζουν να βγει στην επιφάνεια, οτιδήποτε δεν υπακούει στα δικά τους οικονομικά συμφέροντα.
Έφτασε επιτέλους ο καιρός να αγανακτήσουμε!
Δρ. Γεώργιος Κατσώνης
Γιατρός Ομοιοπαθητικής Ιατρικής
και Σύμβουλος Κυτταρικής Ιατρικής – τηλ. 22512400