Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine (2007, 357 : 1275-9) οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια πλήρωσαν μέχρι τώρα (2007) σχεδόν 2 δις δολάρια σαν αποζημιώσεις, σε γονείς των οποίων τα παιδιά έπαθαν βλάβες μετά από εμβόλια, όπως το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά) ή το DPT (διφθερίτιδα, κοκίτης, τέτανος).

Συνολικά 2000 οικογένειες πήραν αποζημιώσεις που ανέρχονταν κατά μέσο όρο στις 850.000 δολάρια για κάθε οικογένεια. Υπάρχουν ακόμα 700 περιπτώσεις που βρίσκονται στη διαδικασία των αποζημιώσεων.

Συνολικά 7.000 γονείς υπέβαλαν παράπονο στην αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (America’s Vaccine Injury Compensation Program (VICP) – Αμερικανικό Πρόγραμμα Αποζημιώσεων για βλάβες από εμβόλια).

Όλες οι αιτήσεις για αποζημιώσεις αφορούσαν ένα ευρύ φάσμα σωματικών ή νοητικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε παιδιά μετά από κάποιο εμβόλιο. Φυσικά για να δοθούν αποζημιώσεις θα πρέπει να αποδειχτεί η συσχέτιση της βλάβης με τον εμβολιασμό, πράγμα που φαίνεται να αποδείχτηκε μέχρι τώρα σε 2000 περιπτώσεις.

Μήπως τελικά η άποψη ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή είναι ένας ακόμα μύθος;

Απλώς και μόνο η ύπαρξη του VICP καταρρίπτει αυτομάτως αυτή την άποψη.

Cases in Vaccine Court

Πηγή: New England Journal of Medicine