Σύμφωνα με πρόσφατη διπλή-τυφλή κλινική δοκιμή, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», ακόμη και μία μέτρια λήψη ευρέως φάσματος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση λοιμώξεων και παράλληλα να ενισχύσει ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε αυτήν την Καναδική έρευνα χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός διατροφικών στοιχείων που περιελάμβανε: βιταμίνη Α, βήτα καροτίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Η έρευνα αφορούσε 96 υγιείς άντρες και γυναίκες, όλοι άνω των 65 χρόνων, προερχόμενοι από μεσοανώτερα και ανώτερα οικονομικο-κοινωνικά στρώματα με συνηθισμένες Καναδικές δίαιτες.

Ο συγγραφέας, Dr Ranjit Chandra, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα, που κράτησε ένα χρόνο αποτελεί την μεγαλύτερη δοκιμή συμπληρωμάτων και χρονικά και σε εύρος, σχετικά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά την διάρκεια της έρευνας, οι μισοί από τους εθελοντές λάμβαναν συμπληρώματα ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν εικονικά σκευάσματα (placebo).

Σημειωτέον, ότι ούτε οι εθελοντές συμμετέχοντες, ούτε οι γιατροί ήξεραν ποια άτομα λάμβαναν τι, μέχρι την περάτωση της έρευνας. Κατά μέσο όρο, όσοι είχαν λάβει τα συμπληρώματα υπέφεραν από λοιμώξεις 23 ημέρες κατά την διάρκεια του χρόνου, σε αντίθεση με αυτούς που ελάμβαναν το placebo χάπι, για τους οποίους ο μέσος όρος ήταν 48 ημέρες.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο “Lancet”. Είναι σημαντικό επίσης να προσέξουμε ότι πρόκειται για μια έρευνα στην οποία μελετήθηκε η δράση συνδυασμού (συνέργειας) μικροθρεπτικών ουσιών και όχι μία μεμονωμένη ουσία. Στον ανθρώπινο οργανισμό τα διάφορα θρεπτικά στοιχεία εργάζονται ομαδικά –δηλαδή σε συνέργεια – και όχι από μόνες τους. Διάφορες έρευνες ή «έρευνες», που ακούμε και αφορούν τη δράση μιας μόνο ουσίας, π.χ της βιταμίνης C στο κρυολόγημα, είναι εξ υπαρχής λανθασμένες.