«Το δίλημμα Κλασική ή Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι τεχνητό και δεν υφίσταται, αφού και οι δύο έχουν πατέρα τον Ιπποκράτη!», τόνισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Λάζαρος Δανιηλίδης, Χειρουργός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε ενόψει του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ο.Ι.), στις 18-20 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Ε.Ο.Φ. και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μιλώντας για το Συνέδριο, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε τους παρακάτω στόχους:

  • Επίσημη καθιέρωση της ομοιοπαθητικής ως εξειδίκευσης στην Ιατρική και του ομοιοπαθητικού φαρμάκου ως συνταγογραφούμενου στα βιβλιάρια υγείας.
  • Άσκηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής αποκλειστικά από ιατρούς.
  • Επέκταση της βασικής και κλινικής έρευνας για την ομοιοπαθητική.
  • Ενημέρωση του κοινού.
  • Συνέχιση του διαλόγου με τους εκπροσώπους της συμβατικής ιατρικής, για να οδηγηθούν στην τελική σύγκλιση, καθώς κοινός σκοπός είναι το θεραπευτικό όφελος του πάσχοντος ατόμου.
  • Συνεργασία της Οζονοθεραπείας με την Ομοιοπαθητική Ιατρική για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων.

«Δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς», σημείωσε η κ. Αικατερίνη Κεδηκγιάννη, Ιατρός, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής, και συνέχισε ότι «το φάρμακο που ενδείκνυται πρέπει να ταιριάζει όχι μόνο με τη συμπτωματολογία της νόσου, αλλά και με τα γενικά συμπτώματα του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών και νοητικών».

Μιλώντας δε, η κ. Κεδηκγιάννη, για τις προοπτικές της ομοιοπαθητικής, τόνισε ότι είναι ανάγκη «να μπει η ομοιοπαθητική ως μάθημα στις ιατρικές σχολές της χώρας και να της δοθεί μια πτέρυγα σε ένα κρατικό νοσοκομείο μαζί με ένα μέρος εξωτερικών ιατρείων, για να δείξει πλέον και στην πράξη τα αποτελέσματά της».

«Στις Η.Π.Α., το 1998, 630.000.000 φορές ασθενείς επισκέφθηκαν εναλλακτικό γιατρό, ενώ οι αντίστοιχες επισκέψεις σε κλασικούς (συμβατικούς) γιατρούς, τον ίδιο χρόνο, ήταν σχεδόν οι μισές», επισήμανε ο κ. Κώστας Τσιτινίδης, Ακτινολόγος, Δ/ντης Αξονικού Τομογράφου 251 ΓΝΑ, Πρόεδρος Ε.Ε.Ο.Ι., υπογραμμίζοντας ότι «το τσουνάμι των εναλλακτικών – ενεργειακών θεραπειών (με κύριους εκπροσώπους την Ομοιοπαθητική και τον Βελονισμό) θα έλθει σύντομα και στη χώρα μας. Στην Ε.Ε.Ο.Ι. έγκειται να τηρήσει αξιόπιστη την εκπαίδευση και την πρακτική εφαρμογή των ιδεών και των νόμων περί υγείας».