Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχω διαβάσει στο HealthNews( ένα δελτίο ιατρικών ειδήσεων, που μάς στέλνει το BritishCouncil), οτι στη Βρεττανία έχει δημιουργηθεί πρόβλημα σε σχέση με το εμβόλιο ΜΜR. Tο εμβόλιο αυτό είναι τριπλό και αφορά την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά (Measles,Mumps,Rubella). Συγκεκριμένα πληροφορούμαστε οτι το ποσοστό εμβολιασμού με το ΜΜR μειώθηκε στη Βρεττανία στο 85%, μετά από ανησυχίες που δημιουργήθηκαν στο κοινό από τη δημοσίευση μελέτης, που ενοχοποιούσε το συγκεκριμένο εμβόλιο, και το συνέδεε με εμφάνιση αυτισμού σε παιδιά καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο Δρ. AndrewWakefieldτου RoyalFreeMedicalSchool, που έκανε αυτή την αναφορά συνιστά να γίνονται ξεχωριστά τα τρία εμβόλια και σε χρονική απόσταση το ένα από το άλλο, για να λιγοστεύουν προφανώς οι παρενέργειες και οι πιθανές αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό των παιδιών.

 

Δεν θέλω να εκφράσω προσωπικές απόψεις για το θέμα αυτό. Απλώς το θέτω για προβληματισμό. Τόσο οι γονείς όσο και το κοινό γενικότερα, αλλά πολύ περισσότερο ο ιατρικός κόσμος και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες πρέπει να προβληματιστούν και να αρχίσουν να τείνουν το ούς και σε φωνές και ειδήσεις, που τείνουν να απομυθοποιήσουν κάπως τα εμβόλια.

 

Οταν ήδη ακούονται φωνές για πιθανά προβλήματα που δημιουργούν τα τριπλά εμβόλια, τί θα γίνει στο μέλλον με τα πενταπλά και τα άλλα πολυδύναμα που ήδη προετοιμάζουν οι φαρμακοβιομηχανίες; Οταν στο εξωτερικό άνθρωποι, που τα παιδιά τους ταλαιπωρήθηκαν από τα εμβόλια, συνασπίζονται σε οργανώσεις, καιρός είναι να προβληματιστούμε λίγο και εμείς εδώ στην Κύπρο, όπου μόνο οι θριαμβολογίες και οι διθύραμβοι για τα εμβόλια φτάνουν στα αυτιά μας. Πόσοι άραγε ξέρουμε εδώ στην Κύπρο οτι υπάρχει στην Αμερική η ομάδα DTP-DissatisfiedParentsTogether, που είναι κίνηση πρωτοβουλίας εναντίον των εμβολιασμών; Τα αρχικά DTPείναι τα αρχικά του τριπλού εμβολίου για τη Διφθερίτιδα, τον Τέτανο και τον Κοκκύτη (Pertoussis). Σε άρθρο του σε κυπριακή εφημερίδα τον Αύγουστο του 1995 ο συνάδελφος γιατρός Κος Ανδρέας Παπαξενόπουλος μάς έδινε την πληροφορία οτι η ομάδα DPT“μέτρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερες από 900 περιπτώσεις θανάτου και περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις χρονίων βλαβών ετησίως μόνο από το εμβόλιο DPT”.

 

Αυτά τα ολίγα για προβληματισμό. Επισημαίνω το καθήκον του ιατρικού κόσμου να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα και να μην αφήνεται αποκλειστικά και μόνον στην ενημέρωση που παίρνει από τις φαρμακοβιομηχανίες, που στο κάτω-κάτω της γραφής προσπαθούν να προωθήσουν ταοικονομικά τους συμφέροντα, πράγμα που δικαιούνται να κάνουν, αλλά ας μη γίνεται αυτό εις βάρος της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας. Τουλάχιστον εμείς οι γιατροί ας μη συνεργούμε σε αυτό.

 

 

Γεώργιος Κατσώνης

Ομοιοπαθητικός γιατρός.