ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

Από το 1950 η ομοιοπαθητική είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως υποειδικότητα της Γενικής Ιατρικής (απόφαση του κοινοβουλίου 1950, 14geo,6ch,xx).

Πέντε νοσοκομεία London, Glasgow, Liverpool, Bristol και Turnbridge προσφέρουν μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας ομοιοπαθητική περίθαλψη, η οποία καλύπτεται νοσοκομειακά αλλά και φαρμακευτικά από το Εθνικό Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα.

Σήμερα γίνεται αναθεώρηση του όλου συστήματος των ιατρικών ειδικοτήτων και υπάρχει σοβαρή πρόθεση αναγνώρισης της ομοιοπαθητικής ως πλήρους αυτόνομης ειδικότητας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Η ομοιοπαθητική Ιατρική αποτελεί μέρος της πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από το 1994. Το Γερμανικό Ιατρικό Συμβούλιο από νέμει δύο τίτλους το Zusatzbezeichnung Homoopathie και Ηomoopathischer Arzt. Τρία χρόνια βασικών σπουδών είναι απαραίτητα.

Η ομοιοπαθητική περίθαλψη καλύπτεται από το Σύστημα Κοινωνικής ασφάλισης και όλες της ιδιωτικές ασφάλειες.

Εδώ και ένα χρόνο διενεργείται έρευνα από ένα Δημόσιο Ασφαλιστικό Ταμείο που σκοπό έχει να αναδείξει τη σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας της ομοιοπαθητικής (cost effectiveness study). Τα πρώτα στοιχεία, καθώς η έρευνα θα διαρκέσει συνολικά 3 χρόνια, δείχνουν ότι το 80% των ασθενών που λαμβάνουν ομοιοπαθητική αγωγή έχουν σαφώς βελτιωθεί, ότι η ομοιοπαθητική δεν έχει παρενέργειες και ότι είναι οικονομικώς συμφέρουσα.

ΕΛΒΕΤΙΑ

 

Από το 1995 το πανεπιστήμιο της Βέρνης δημιούργησε έδρα Ομοιοπαθητικής μέσα στην Ιατρική σχολή.

Από τον Ιούλιο του 1999 οι ομοιοπαθητικοί γιατροί, μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας, αποζημιώνονται πλήρως από την ομοσπονδιακή Βασική Ασφάλιση Υγείας.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που συνταγογράφονται από γιατρούς, καλύπτονται ήδη από τα δημόσια ταμεία.

Από τον Σεπτέμβριο του 1998, ο Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος δίδει πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην ομοιοπαθητική, ως υπό-ειδικότητα της παθολογίας.

ΒΕΛΓΙΟ

 

Έχει ήδη κατατεθεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο, νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με σκοπό να αναγνωρίσει μερικούς κλάδους της μη συμβατικής ιατρικής με πρώτη την Ομοιοπαθητική. Με το νομοσχέδιο αυτό η ομοιοπαθητική θεωρείται ως συμπληρωματική εξειδίκευση π.χ. Γενικός Ιατρός Ομοιοπαθητικός, Παιδίατρος Ομοιοπαθητικός κλπ.

Η Ομοιοπαθητική διδάσκεται στους τελειόφοιτους της Ιατρικής σχολής του UCL (Catholic University of Louvain), το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του Βελγίου.

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Το Ισπανικό Ιατρικό συμβούλιο υποστηρίζει την Ομοιοπαθητική ασκούμενη μόνο από γιατρούς.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα διέπονται από νομοθεσία και συμπεριλαμβάνονται ως ιατρικά σκευάσματα.

Τέσσερα πανεπιστήμια Barcelona, Sevilla, Murcia, Valladolid έχουν μεταπτυχιακά τμήματα ομοιοπαθητικής. Το ομοιοπαθητικό νοσοκομείο De San Jose στη Μαδρίτη ιδρύθηκε το 1978. Στη Βαρκελώνη στο νοσοκομείο Hospital Del Nen Deu λειτουργεί εξωτερικό ιατρείο.

Το ιατρικό τμήμα του πανεπιστημίου της πόλης των Βάσκων έχει διορίσει ως συνεργαζόμενο καθηγητή τον Έλληνα ομοιοπαθητικό Γιώργο Βυθούλκα το 2001.

ΓΑΛΛΙΑ

 

Ένα επίσημο ψήφισμα του 1997 από το Εθνικό Ιατρικό Συμβούλιο (Ordre National des Medecins) διατυπώνει ότι η ομοιοπαθητική είναι μια αναγνωρισμένη θεραπευτική μέθοδος ασκούμενη μόνο από γιατρούς.

Η Γαλλική φαρμακοποιία περιλαμβάνει τα ομοιοπαθητικά φάρμακα από το 1965.

Εφτά από τα σαράντα δύο πανεπιστήμια της Γαλλίας προσφέρουν εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική που οδηγεί στην απόκτηση του D.U. (deplome Universitaire). Τα πανεπιστήμια Aix, Marseille II, Berjancon, Lille, Paris XII, Bodiguy) ή D.I.V. (Diplome Universitaire στα Bordearx II, Linoges, Poitiers).

ΑΥΣΤΡΙΑ

 

Οι δύο Αυστριακές Ομοιοπαθητικές Ενώσεις έχουν δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα που καλύπτουν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ομοιοπαθητική (E.C.H.) ( στην ECH μετέχουν από πέρυσι και οι Κύπριοι Ομοιοπαθητικοί γιατροί). Από το 1993 η επιτυχία στις τελικές εξετάσεις δίνει ένα δίπλωμα που αναγνωρίζεται από τον Αυστριακό Ιατρικό σύλλογο ως τίτλος ομοιοπαθητικού γιατρού.

ΙΤΑΛΙΑ

 

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας αποφάσισε την ελεύθερη άσκηση της ομοιοπαθητικής σαν ειδικότητα από τους γιατρούς την άνοιξη του 1991 και είναι τώρα σε αναμονή η διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου από την ολομέλεια του Ιταλικού κοινοβουλίου.

ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ταχύτατη εξάπλωση της Ομοιοπαθητικής ιατρικής. Ειδικότερα δε στην Ρωσία η ομοιοπαθητική έχει νομοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας ως ειδικότητα και διδάσκεται επίσημα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας, από την Ιατρική Ακαδημίας της Μόσχας, την Ιατρική Σχολή της Γεωργίας, το πανεπιστήμιο της Ουκρανίας.